Jak vybírat kvalitní potraviny?

Minulý článek jsme věnovali třem nejdůležitějším faktorům regenerace, kterými jsme jmenovali stravu, spánek a odpočinek. Stručně jsme si popsali zásadní vlivy těchto faktorů a závěrem shrnuli, že optimalizace těchto tří aspektů současně je cesta, kterou se musíme vydat, chceme-li se neustále zlepšovat ve svém tréninku a zároveň dbát na své zdraví.

IMG_0433

 

V této sérii článků se blíže podíváme na první z těchto faktorů, stravu. Uvedeme si obecné zásady, zboříme několik mýtů, které přístup k výživě stále okupují, a uvedeme na pravou míru, jestli si tu zmrzlinu v létě můžeš dopřát nebo rozhodně ne!

Při kritickém pohledu na to, čím se stravujeme, je nejdůležitější vždy zaujmout celostní pohled a podívat se na to z odstupu. Co je to strava? To je přece jídlo (a pití), které dáváme do svého těla, aby mohlo fungovat a my mohli vesele a aktivně žít náš život, a to co nejdéle. Už jen takhle jednoduchý pohled zpovzdálí nám řekne, že strava, kterou přijímáme, by měla být:

  • Bohatá na živiny, aby tělo fungovalo tak, jak má
  • Kvalitní, aby tělo fungovalo co nejlépe
  • Zdravá – tedy taková, která našemu organismu co nejvíce prospěje
  • Vyvážená, abychom do těla dostali vše, co potřebuje

U posledního bodu „vyvážená“ se ale často setkáváme s mylnou interpretací. Spousta lidí pod tímto slovem vnímá to, že bychom měli jíst „od každého kousek“ a často do něho vkládají své alibi proto, aby mohli jíst na denním pořádku i věci nezdravé. Vyvážená strava přitom znamená, abychom mysleli na veškeré potřeby těla a neochudili jej o důležité vitaminy, minerály, zdravé tuky nebo jiné látky, které tělo ke svému správnému fungování vyžaduje. Jejich obsah ve stravě je přitom přímo podmíněn kvalitou potravin, které jíme.

beans-close-up-containers-1640775

Kvalita: Přírodní a vyrobené potraviny – které si vybrat?

Ostatní nároky, tedy aby byla strava bohatá na živiny, kvalitní a zdravá, se zdají celkem jasné. Co už ale jasné není, je, které potraviny v dnešním světě supermarketů tyto aspekty splňují. Je tu však jedno kritérium, podle kterého se lze řídit, a pomůže vám zhodnotit potravinu v 90 % případů:

VŽDY BYCHOM MĚLI JÍST POTRAVINY, KTERÉ JSOU CO NEJBLÍŽE PŘÍRODĚ

a co nejméně potravin, které jsou člověkem upraveny nebo přímo vyrobeny (tzv. processed food). Čím blíže bude potravina formě, ve které se vyskytuje v přírodě, tím více kvalitních a přirozených živin v ní zůstalo.

Uveďme si pro příklad maso: čerstvé hovězí maso od krav, které se pasou v přírodě na pastvinách, nebo párek? Ryba zmražená ihned po vylovení a pečená na másle nebo filé ve strouhance? Lasagne z krabičky v Lidlu se složením vypsaným na 10 řádek nebo čerstvé těstoviny s domácí rajčatovou omáčkou, bylinkami ze zahrádky a mozzarelou? Vždy vyhrajou potraviny, které mají co nejblíže ke skutečné přírodní formě! Čím více podivných věcí ve složení na etiketě, tím od přírody dále.

aisle-buy-cart-811105

Tohle pravidlo pomůže vybírat jídlo kvalitní, zdravé, ale i bohaté na živiny i napříč jednotlivými potravinami, jako je maso (kuře ze sousední farmy versus smrduté z igelitového obalu v supermarketu), vejce, samozřejmě zelenina, která je zejména v zimním období dovážena ze zahraničí, kde je sklízena nezralá, a další. Pokud máte možnost, volte vždy produkty z lokálního zemědělství nebo se známým původem, které byly rukou člověka co nejméně poznamenány a jsou co nejčerstvější (tzn. co nejdříve po sklizni, nejen co nejlépe vypadající).

beets-carrots-close-up-533360

Kvalita potraviny totiž zásadně ovlivňuje, kolik dobrého z ní naše tělo vytěží. Složitá výroba potravin, která často probíhá v několika stupních, degraduje živiny v surovinách a v kombinaci s přídavkem různých aditiv dává vzniknout sice rozmanitým, ale nekvalitním potravinám, se kterými má ve výsledku tělo více práce, než z nich má užitku. S kvalitní potravinou si naopak tělo snadno poradí a živiny, které z ní získá, jsou mnohem hodnotnější. Veškeré vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny, bílkoviny a další nutrienty mají největší hodnotu, pokud jsou zachovány ve své přírodní formě!

close-up-dinner-fish-46239_1

Závěr

Pokud chcete dosáhnout co nejlepší regenerace, prosperity a zdraví, vždy směřujte čelem k přírodě v té je ukryta kvalita a bohatství. To, co do našich těl dáváme, je to nejdůležitější a jedině to má přímý vliv na náš nejen sportovní výkon. Tělo, kterému dodáte kvalitní a bohatou stravu, vždy bude fungovat lépe než tělo zatěžované zbytečnými a nekvalitními potravinami.

Autor: Jan Čížek