Proč zrovna crossfit?

Crossfit buď milujete, nebo nenávidíte. A nenávidíte ho pravděpodobně proto, že nemáte dostatek informací. Jedná se o jednu z nejuniverzálnějších cvičících metod. Navíc díky němu dosáhnete svého cíle poměrně snadno a rychle - a je jedno, jestli se jedná o zlepšení kondice, hubnutí, zpevnění, či cokoliv jiného.

Crossfit zblízka

Jedná se o vysoce intenzivní tréninkový program, ve kterém se skloubí prvky z různých sportů - gymnastika, atletika, vzpírání... U cvičení posilujete nejrůznější partie svého těla, ideálně se snažíte zapojit maximum svalových skupin najednou. Cvičení může trvat od několika minut až po více než hodinu.

Ano, trochu chaotický a univerzální popis, ale takový crossfit je. Je to spojení, gymnastiky, kondičního cvičení, rychlosti a silového tréninku.

Pro představu si uvedeme jeden příklad, co třeba obyčejné dřepy. Pokud je děláte správně, může jít o velmi náročný cvik, v crossfitu si ho můžete ztížit váhou navíc a výskokem, takový dřep pak prostřídáte pěkným a oblíbeným angličákem, k tomu pár výpadů spojených s posilováním paží a máte připravenou jednu sérii. Tu si zacvičíte párkrát za sebou ve svižnějším tempu… no možná ani párkrát ani ne. Rozhodně budete vědět, že něco děláte se svým tělem. Já ze začátku po první sérii přemýšlela, jestli to vzdám, jestli si nechám transplantovat plíce, nebo proč to vlastně dělám, takhle se týrat, člověk popadá dech, potí se, tepovku má někde v nebeských výšinách a jediné moje myšlenky se ubírali k času, který zbýval do konce tréninku (ne, že by mě někdo nutil pokračovat).

079fc693ce940cb4f0b2bc74d78b8b95

Začátky s crossfitem

Pokud jste s crossfitem v začátcích, čekejte, že se hned projeví vaše tělesná kondice. Ale to je dobře, protože na výsledky nebudete čekat dlouho. Budete se cítit lépe po fyzické i psychické stránce a o tom to je.

Zapojením více svalů spalujete více kalorií. Přidáním větší váhy pomocí činek nebo zátěžových vest opět spalujete více kalorií. Tréninkem získáváte nejen lepší kondici, nabíráte svalovou hmotu a hubnete.

Nezapomínejte na správnou stravu. Pokud chcete hubnout, můžete před tréninkem použít nějaký ze spalovačů tuků. Na výběr máte hned několik kategorií, například spalovače určené vyloženě pro ženy, nebo spalovače na přírodní bázi.

Naopak po tréninku nezapomínejte na protein, který Vám pomůže k rychlejší regeneraci a svalovému růstu. 

Určitě je lepší začít s crossfitem za asistence trenéra, který vás naučí cviky provádět správně a doporučí vám intenzitu a váhu tak, aby cvičení vaše tělo zbytečně nepřetížilo, ale zároveň aby pro vás nebylo jednoduché a mohli jste se posouvat vpřed. Z lekcí crossfitu zkrátka vždy odejdete s dobrým pocitem a úsměvem na tváři, přesto, že budete unavení a zadýchaní.

Kromě toho tu máme další skvělé věci, kterou nám crossfitnabízí - je pro každého. Cviky nejsou nějak extra krkolomné, zvládne je každý, váhu si také zvolíte podle svých možností, stejně tak s rychlost. Přesto když dáte do cvičení maximum, tak ucítíte, že to není nic jednoduchého a že tělu dáváte pěkně zabrat.

Když jdete do fitka, většinou se soustředíte na posilování jedné části těla, nebo posilování s různým závažím, činkami, snažíte se posouvat své možnosti a vaším cílem je růst. U crossfitu zapojíte celé tělo, to se tak dostane do dokonalé souhry. Cvičení nemusí trvat hodiny, bohatě stačí i půl hodinka.

Co získám pomocí crossfitu?

Proč si tedy ze všech sportovních disciplín vybrat právě crossfit? Protože to je cvičení, kterým můžete jenom získat. Je to návrat ke kořenům. Návrat k práci s vlastním tělem. Lepšímu porozumění sami sobě. Jeho výhody jsou nesporné a užijete si je i v každodenním životě. Crossfit mohou cvičit všichni bez rozdílu věku či kondice. Pro své zdraví musí každý rozvíjet i svou tělesnou zdatnost a přesně k tomu crossfit slouží, budujete si vytrvalost, sílu, rychlost, flexibilitu, rovnováhu a přesnost.

Tým FUBO