Co to je magnézium

Hořčík neboli Magnesium je lehký kov, jehož chemická značka je Mg. Hořčík je zastoupen v zemské kůře (tvoří 13% hmotnosti planety) v mořské vodě a celkově i ve vesmíru. Na Zemi se nevyskytuje v čisté (kovové) podobě. Nejčastěji se vyskytuje jako hořečnatý kation. Tvoří 1,9 - 2,5 % zemské kůry a je 6. nejvyskytovanějším prvkem. Nalezneme ho ve všech zelených rostlinách. Jako součást minerálů - například dolomit, magnezit, olivín nebo azbest. Kromě toho je obsažen i v mořské vodě. Ročně se vyrobí cca 100 milionů tun hořčíku.

Kde se magnézium vyskytuje

Hořčík je zastoupen v zemské kůře (tvoří 13% hmotnosti planety) v mořské vodě a celkově i ve vesmíru. Na Zemi se nevyskytuje v čisté (kovové) podobě. Nejčastěji se vyskytuje jako hořečnatý kation. Tvoří 1,9 - 2,5 % zemské kúry a je 6. nejvyskytovanějším prvkem. Nalezneme ho ve všech zelených rostlinách. Jako součást minerálů - například dolomit, magnezit, olivín nebo azbest. Kromě toho je obsažen i v mořské vodě. Ročně se vyrobí cca 100 milionů tun hořčíku.

Magnézium a jeho význam pro lidské tělo

V lidském těle se hořčík podílí téměř na třech stovkách reakcí v organismu, potřebuje ho každá naše jednotlivá buňka, protože se podílí na enzymatických reakcích znamenající produkci energie v těle. Je tak důležitý pro naše svaly, jejich kontrakce, ale i pro přenos nervových vzruchů. V těle ho nalezneme především v kostech, zubech a svalech.

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání

Jak poznat nedostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku u člověka se projevuje podrážděností, náladovostí, problémy se spánkem, malou odolností vůči stresu, problémy se spalováním tuků, problémy s nabíráním svalové hmoty nebo svalovými křečemi.

Přibližně 30% české populace a 50% západní populace trpí nedostatkem magnézia. Proč? Důvodů může být několik:

  •         nízký obsah minerálu v plodinách (zhoršuje se kvalita půdy, použité postupy pěstování)
  •         vstřebatelnost hořčíku v potravinách (dle zdrojů dokážeme využít jenom 30% hořčíku z potravin)
  •         konzumace potravin s nižším obsahem magnézia
  •         konzumace průmyslově upravených potravin
  •         vysoká konzumace alkoholu
  •         vyšší fyzický a psychický stres
  •         nadměrné užívání léků
  •         hektický životní styl

Nadbytek hořčíku je obvykle způsoben chronickým selháním ledvin, neléčeným diabetem. V případě předávkování jsou příznaky zejména nízký krevní tlak, poruchy střevní peristaltiky nebo paralýza dechu.

Proč a jak dobré doplňovat magnézium

Nejsnadnějším způsobem, jak si zajistit přísun magnézia je kromě suplementace vhodných potravinových doplňků i zařazení více potravin bohatých na hořčík. To jsou například: luštěniny, ořechy, semena, ovesné vločky, datle, fíky, sušené meruňky, banány, výrobky z celozrnné mouky, bulgur...

almonds-768699_1920

Důvody, proč doplňovat magnézium jsou celkem jasné. Magnézium:

  •         přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
  •         přispívá k elektrolytické rovnováze
  •         přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  •         přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  •         přispívá k normální činnosti svalů
  •         přispívá k normální syntéze bílkovin
  •         přispívá k normální psychické činnosti
  •         přispívá k udržení normálního stavu kostí
  •         přispívá k udržení normálního stavu zubů
  •         podílí se na procesu dělení buněk

Vstřebávání magnézia

Ideální obsah hořčíku v lidském těle (u dospělé osoby vážící 70 kg) je 25 - 30g. Magnézium se začíná vstřebávat přibližně 1 hodinu po příjmu ústy a proces vstřebávání trvá 2 - 8 hodin. Celý proces probíhá v tenkém střevě. Usnadnit vstřebávání můžete pomocí vápníku, vitaminu D, vitaminu B6 a proteinů.

Doplňky stravy

Ať už potřebujete doplnit magnésium, protože pociťujete, že ho Vaše tělo nemá dostatek, nebo protože procházíte nějakým náročnějším obdobím – zvýšenou psychickou nebo fyzickou zátěží, určitě neváhejte koupit vhodné doplňky stravy obsahující hořčík. U nás na e-shopu jich je spousta.

Doporučit můžeme například kapsle B Side Superior Magnesium Supplement, které vynikají svým perfektním složením i zpracováním. Obsahují magnézium bysglycinát - formu magnézia, která má nejlepší vstřebatelnost ze všech forem, k tomu má i relaxační a uklidňující účinky. To ve spojení s vitaminem B6 a aminokyselinou L-Theanin.

Kromě těchto kapslí máme na e-shopu i magnézium ve formě drinků, ampulí, šumivých tablet, oleje, spreje a prášku, stačí si jen vybrat tu nejvhodnější formu. 

Tým FUBO