5 mocných druhů koření

Užíváte si výrazných jídel, libujete si v harmoniích chutí při použití koření ze všech druhů světa? Používáte koření i cíleně jako zvláštní doplněk stravy? Pokud ne, uniká vám velká cennost! Čtěte dále a dozvíte se jaká …

anise-aroma-art-277253

Primární funkce koření je ochucení pokrmu – vytvoření typické chuti, slasti pro chuťové buňky a potěšení. Za plejádou chutí, která jednotlivé koření charakterizuje, se však schovává mnohem více. Koření typicky obsahuje velmi silné účinné látky, které při požití působí na lidský organismus různým způsobem, od uklidňujících a bolest zmírňujících účinků, přes blahodárný vliv na trávení, vyprazdňování, zdraví orgánů a napravení hormonální rovnováhy, až po povzbuzující, a dokonce afrodiziakální účinky.

Následuje popis 5 druhů zcela běžných, dostupných koření, které mají velkou moc a jejich používáním prokážete tělu službu. Uvedeny jsou jen nejsilnější a nejznámější účinky, za pomlčkou uvádíme účinné látky.

  1. Skořice

Skořice disponuje nezaměnitelnou chutí, která se perfektně doplňuje s chutí sladkou. Špetka skořice ve vašem jídle přitom:

  • pomáhá zvyšovat inzulinovou sensitivitu à je velmi vhodná jako prevence před nebo při diabetes – často podceňovaný účinek. Přidávejte skořici minimálně ke každému sladkému, případně i každému sacharidovému jídlu
  • stimuluje produkci enzymů à podpora trávení a zažívacího ústrojí
  • přináší protizánětlivé, antibakteriální účinky a desinfekční účinky
  • pomáhá s prevencí proti Alzheimerově chorobě
  • mírní projevy menstruace
  • v zimě zahřeje

Doporučujeme skořici Cejlonskou. Obsah prospěšných látek je vyšší, požitek kvalitnější!

anise-aroma-aromatic-301669

  1. KURKUMA - kurkumin

Nejznámější jako žlutý až zlatý prášek, je kurkuma často nazývána přírodním zlatem. V evropské kuchyni není příliš známa, a to je škoda. Asiaté vědí, proč ji jedí :-):

  • velmi silné antioxidační účinky (především jater)
  • velmi silné protizánětlivé účinky
  • chrání proti volným radikálům – protirakovinné účinky

Kurkumu konzumujte vždy s čerstvě mletým černým pepřem. Vhodná je také se zázvorem.

chili-chilli-powder-cinnamon-1340116

  1. PEPŘ - piperin

Standardní koření v každé kuchyni, které dodává chuť každému jídlu. Tato zvyklost však nepochází jen z výborné chuti, ale především účinků, které zahrnují:

  • podporu sekrece žaludečních šťáv – snadnější trávení
  • boj proti nadýmání
  • zvyšování chuti k jídlu
  • zmírňuje bolest
  • má vysoké protizánětlivé účinky
  • nejspíše také chrání před rozkladem hodnotných látek, než se dostanou do krve

Pepř vždy konzumujte čerstvě namletý! Kombinujte s dalším kořením.

cook-crush-grind-51384

  1. KAYENSKÝ PEPŘ (CHILLI) – kapsaicin

Nejde vlastně o pepř, ale druh papriky (paprika křovitá). V podstatě je to méně pálivé chilli s lahodnou chutí, které dodá grády každému pokrmu. Velmi ceněný je především kvůli:

  • obsahu vitaminů C a skupiny B
  • tlumení bolesti
  • účinkům proti kornatění cév (ateroskleróze)
  • udržuje v kondici vnitřní orgány
  • posiluje srdce i mozek
  • působí protizánětlivě a podporuje krevní oběh
  • podporuje zažívání

 agriculture-chilli-color-1086719

  1. ZÁZVOR

Zázvor jako koření? Ale jistě! Ale ať už jej použijete pro výluh či do jídla, vždy získáte:

  • jedinečnou, velmi výraznou, ostrou chuť
  • zahřátí celého těla
  • desinfekční účinky
  • podporu trávení
  • podporu těla při nachlazení, snížení horečky

 canister-food-ginger-161556

Veškeré popsané účinky koření neberte na lehkou váhu! Koření má opravdu sílu, to už věděli naši předci. Kombinujte, testuje a užívejte si koření, protože je magické :-)

PS: Jako vždy a se vším, i s kořením s mírou! Pozor dejte zejména při podrážděném žaludku, citlivosti na specifické látky či těhotenství.