Užíváte si výrazných jídel, libujete si v harmoniích chutí při použití koření ze všech druhů světa? Používáte koření i cíleně jako zvláštní doplněk stravy? Pokud ne, uniká vám velká cennost! Čtěte dále a dozvíte se jaká …
Primární funkce koření je ochucení pokrmu – vytvoření typické chuti, slasti pro chuťové buňky a potěšení. Za plejádou chutí, která jednotlivé koření charakterizuje, se však schovává mnohem více. Koření typicky obsahuje velmi silné účinné látky, které při požití působí na lidský organismus různým způsobem, od uklidňujících a bolest zmírňujících účinků, přes blahodárný vliv na trávení, vyprazdňování, zdraví orgánů a napravení hormonální rovnováhy, až po povzbuzující, a dokonce afrodiziakální účinky.
Následuje popis 5 druhů zcela běžných, dostupných koření, které mají velkou moc a jejich používáním prokážete tělu službu. Uvedeny jsou jen nejsilnější a nejznámější účinky, za pomlčkou uvádíme účinné látky.
-
Skořice
Skořice disponuje nezaměnitelnou chutí, která se perfektně doplňuje s chutí sladkou. Špetka skořice ve vašem jídle přitom:
- pomáhá zvyšovat inzulinovou sensitivitu à je velmi vhodná jako prevence před nebo při diabetes – často podceňovaný účinek. Přidávejte skořici minimálně ke každému sladkému, případně i každému sacharidovému jídlu
- stimuluje produkci enzymů à podpora trávení a zažívacího ústrojí
- přináší protizánětlivé, antibakteriální účinky a desinfekční účinky
- pomáhá s prevencí proti Alzheimerově chorobě
- mírní projevy menstruace
- v zimě zahřeje
Doporučujeme skořici Cejlonskou. Obsah prospěšných látek je vyšší, požitek kvalitnější!
- KURKUMA - kurkumin
Nejznámější jako žlutý až zlatý prášek, je kurkuma často nazývána přírodním zlatem. V evropské kuchyni není příliš známa, a to je škoda. Asiaté vědí, proč ji jedí :-):
- velmi silné antioxidační účinky (především jater)
- velmi silné protizánětlivé účinky
- chrání proti volným radikálům – protirakovinné účinky
Kurkumu konzumujte vždy s čerstvě mletým černým pepřem. Vhodná je také se zázvorem.
- PEPŘ - piperin
Standardní koření v každé kuchyni, které dodává chuť každému jídlu. Tato zvyklost však nepochází jen z výborné chuti, ale především účinků, které zahrnují:
- podporu sekrece žaludečních šťáv – snadnější trávení
- boj proti nadýmání
- zvyšování chuti k jídlu
- zmírňuje bolest
- má vysoké protizánětlivé účinky
- nejspíše také chrání před rozkladem hodnotných látek, než se dostanou do krve
Pepř vždy konzumujte čerstvě namletý! Kombinujte s dalším kořením.
- KAYENSKÝ PEPŘ (CHILLI) – kapsaicin
Nejde vlastně o pepř, ale druh papriky (paprika křovitá). V podstatě je to méně pálivé chilli s lahodnou chutí, které dodá grády každému pokrmu. Velmi ceněný je především kvůli:
- obsahu vitaminů C a skupiny B
- tlumení bolesti
- účinkům proti kornatění cév (ateroskleróze)
- udržuje v kondici vnitřní orgány
- posiluje srdce i mozek
- působí protizánětlivě a podporuje krevní oběh
- podporuje zažívání
- ZÁZVOR
Zázvor jako koření? Ale jistě! Ale ať už jej použijete pro výluh či do jídla, vždy získáte:
- jedinečnou, velmi výraznou, ostrou chuť
- zahřátí celého těla
- desinfekční účinky
- podporu trávení
- podporu těla při nachlazení, snížení horečky
Veškeré popsané účinky koření neberte na lehkou váhu! Koření má opravdu sílu, to už věděli naši předci. Kombinujte, testuje a užívejte si koření, protože je magické :-)
PS: Jako vždy a se vším, i s kořením s mírou! Pozor dejte zejména při podrážděném žaludku, citlivosti na specifické látky či těhotenství.